AANTAL GESNEUVELDE IS-TERRORISTEN LOOPT OP

Die foto, overgenomen van Reuters, publiceerde de Daily Mail als gold het één van de Witte Lijkwaden. In werkelijkheid gaat het om een strijder van het Vrije Syrische Leger. 

Op 15 oktober 2014 voeren Amerikaanse gevechtsvliegtuigen achttien luchtaanvallen uit boven Kobani. Hierbij worden gebouwen die door IS zijn ingenomen onder vuur genomen. Volgens berichten van het Pentagon aan het persagentschap Reuters, gebaseerd op verslagen van CENTCOM, zijn hierbij “honderden IS-strijders gedood”. Het wordt meteen een kop in De Volkskrant online. In België neemt De Morgen het artikel als eerste over. Woordvoerder John Kirby gebruikt de term “aanval op IS” liever niet. Hij heeft het niet over een strategische beschieting, wel over “ingrijpen om humanitaire redenen”, kwestie van de Koerdische verdedigers van de stad even ademruimte te geven om zich te hergroeperen. Het is onduidelijk of de Peshmerga hierbij opnieuw wapens hebben kunnen veroveren op de gesneuvelde terroristen zoals ze twee dagen eerder deden. Het is ook het eerste Amerikaanse optreden van een MOOTW die dezelfde dag eindelijk een naam krijgt. Voortaan spreekt men van Operation Inherent Resolve, zodat Amerikaanse militairen nu toch medailles kunnen krijgen voor hun optreden in Irak en Syrië. In Irak voeren gevechtsvliegtuigen van de coalitie ook vier aanvallen uit op IS-bewakingsposten van de raffinaderij in Baiji. Een dag eerder al werden in Syrië vier kleinere door IS bezette olievelden in de buurt van Deir ez-Zor aangevallen.

Nog op 15 oktober 2014 wordt bekend gemaakt dat de Buitenlandministers John Kerry en Sergei Lavrov de avond voordien een drie uur durende ontmoeting in Parijs hadden en dat daarbij een overeenkomst werd gesloten tussen de Amerikaanse en de Russische inlichtingendiensten om informatie uit te wisselen in de strijd tegen de jihadistische terreurbeweging IS. Dit is een opmerkelijk resultaat omdat beide landen diametraal tegenover elkaar staan met betrekking tot de rol van de Syrische president Assad. Maar blijkbaar heeft het gemeenschappelijk besef, dat men die bende van psychopathische godsdienstfanaten niet ongestraft wreedheden kan laten begaan, het gehaald van de geopolitieke overwegingen.

Voorts meldt de Daily Mail dat een zoveelste antiterreurgroep nu in Syrië jacht maakt op ISIS militanten (Britse kranten hebben het nog steeds over ISIS of ISIL, niet over IS). De guerrillagroep heeft zichzelf de naam White Shroud Group gegeven en zou volgens hun leider Abu Aboud driehonderd eenheden sterk zijn. “White Shroud” staat voor “Witte Lijkwaden” die de IS terroristen te wachten staat als ze op een vierkoppige groep van White Shroud strijders botsen. De groep opereert in de buurt van Deir ez-Zor, na al Raqqah het tweede belangrijkste bolwerk van de terreurorganisatie. Een woordvoerder van Witte Lijkwaden deelde Reuters mee dat ze reeds meer dan honderd terroristen in de gelijknamige provincie Deir ez-Zor hebben omgebracht, van wie tien op één nacht. Het nieuws werd bevestigd door het Syrisch Observatiecentrum voor de Mensenrechten (SOHR) in Londen. In Syrië maken ook andere guerrillagroepen jacht op de terroristen van IS. Bekend zijn de Phantom Brigade en de Brigade of the Angel of Death.

De Amerikaanse stafchef Martin Dempsey heeft ondertussen wel meer dan twintig collega’s uitgenodigd voor een ronde tafel in Washington op de militaire basis Andrews. De steun aan de “gematigde rebellen” zal er worden besproken, ook de vage beloftes van Erdoğan om Turkse grondtroepen in te zetten als andere landen dat ook doen. Meer dan een partij poker is dat niet, want op de Verenigde Staten en de vijf Golflanden is niemand bereid om in Syrië op te treden zonder VN-mandaat. Trouwens een paar landen hebben wel al troepen aan de grond. Het beste voorbeeld wordt gegeven door de Britten die in Kobani SAS elitetroepen hebben gedropt waar ze de Peshmerga leren omgaan met zware machinegeweren. (Dit deelde het Britse ministerie van Defensie op 12 oktober 2014 mee.) De bijeenkomst van 14 oktober 2014 met militaire leiders uit twintig landen, allen rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken bij de strijd tegen de terreurgroep IS, bracht geen uitsluitsel of Turkije nu al dan niet luchtmachtbasissen ter beschikking zal stellen van het Amerikaanse leger. Na de vergadering verklaarde de commandant van de Nederlandse strijdkrachten Tom Middendorp aan NOS dat alle landen het erover eens waren dat de luchtaanvallen moeten worden gevolgd door het sturen van grondtroepen om de terreurgroep IS definitief te verslaan. Daarbij had hij het over Iraakse troepen en over gematigde Syrische rebellen. 

Een reactie posten

0 Reacties