EEN DAME MET KLASSE EN TWEE KLEINE JONGETJES

Mijn commentaar bij de gemeenteraadsverkiezingen kan kort zijn. Bart de Wever blijft nog zes jaar de baas van ‘t Schoon Verdiep, al was het wel erg nipt. Met Hasselt verovert NVA de burgemeester in een tweede provinciehoofdstad. Groen werkt aan een vooruitgang waarvan ze over zes jaar zeker de vruchten zullen plukken. Het is ongetwijfeld de partij die de jongeren het meest aanspreekt en wie de jeugd heeft, heeft ook de sleutel voor de toekomst in handen. CD&V doet het goed in het conservatieve Vlaanderen maar sloeg de bal serieus mis in Antwerpen door een niet-Antwerpenaar, een aan gespoelde dus, te laten kandideren voor de sjerp. Brugge werd veroverd op de socialisten.

Het partijsocialisme kalft verder af in Vlaanderen, maar houdt stand in Brussel en deels in Wallonië. Finaal houden de socialisten enkel Leuven en Vilvoorde als centrumsteden over. Vooral Mo mag fier zijn op zijn sjerp. Het MR van de Franstalige liberalen krijgt – net als cdH – forse klappen – fors genoeg om een voortzetting van de Zweedse coalitie bij de komende parlementsverkiezingen te reduceren tot een wensdroom van de erg bleke premier. De marxistisch geïnspireerde PVDA/PTB gaat in Vlaanderen veel moeizamer vooruit dan in Wallonië. Een uitgesproken rechts Vlaanderen en een even uitgesproken links Wallonië maken het land straks onbestuurbaar.

De Vlaamse liberalen konden het gewicht niet maken en zaten er in Antwerpen bij voor spek en bonen. Waar het hen wel voor de wind ging als in Gent en in Oostende gedroegen ze zich als twee kleine jongetjes die hopeloos voor hun beurt hadden gepraat. Enkel in Mechelen en Aarschot werden er resultaten neergezet waarop de blauwe garde fier kon zijn. Groot in het verlies was ongetwijfeld Jinnih Beels die een betere uitslag verdiende voor haar inspanningen. Maar wat een klassedame mijlen verheven over de kibbelende jongetjes in Gent en Oostende.

Een reactie posten

0 Reacties