HOE GROTER DE GRAAD VAN POSTMODERNITEIT HOE GROTER ONZEKERHEID EN HOE MEER VEILIGHEID KOST

Postmoderniteit is een levenswijze die zich minstens sedert 1980 heeft verspreid over de postindustriële westerse samenleving in Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië. Ze wordt gekenmerkt door gezinnen die steeds kleiner worden, door een sterk stijgend aantal echtscheidingen en minder huwelijken, door steeds meer buitenechtelijke geboortes (vb: 2,8 % in België in 1970, nu 54,5 %; 2.1 % versus 47, 4 % in Nederland, nu al 68,8 % in IJsland), door een razendsnelle stijging van computer- en internet gebruik, door een forse stijging in het druggebruik, door steeds meer tijdsbesteding aan gaming, door een vals gevoel van toenemende vrijheid, door een stijging van de welvaart, enzovoort.

Daarover zit ik nu mijn magnum opus te schrijven tegen een tempo van 1 hoofdstuk per maand. De twee eerste hoofdstukken zijn reeds af, de inleiding is bijna af. Ten einde mijn onderzoek te financieren verkoop ik de tekst van wat al af is in PDF formaat. Wie de twee eerste hoofdstukken en de inleiding nu al wil lezen kan dit mailen naar politiek2@gmail.com en krijgt na storting van 24,95 euro op KBC rekening BE73 7340 3806 7960 de 80 eerste bladzijden A4 formaat in PDF versie toegestuurd.

De graad van postmoderniteit van een land kan worden uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 100. Ik berekende ze voor de 28 lidstaten van de EU plus Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Turkije. De resultaten kan men afleiden uit bijgevoegde kaart. Ze is het hoogst in de vier Scandinavische landen en Nederland die allen boven de 80 % scoren (82,8 % voor Zweden, 82,5 % voor Nederland, 82,0 % voor Denemarken, 81,9 % voor Noorwegen en 80,5 % voor Finland. Dan volgen Luxemburg (74,2 %), Frankrijk (73,6 %), België (72,1 %), IJsland (71,6 %), Verenigd Koninkrijk (70,9 %) en Duitsland (70,6 %).Aan de staart bengelen Griekenland, Kroatië, Roemenië en Turkije (6,3 %), allemaal met minder dan 20 %.

Hoe hoger de graad van postmoderniteit hoe meer burgers te verliezen hebben en hoe groter de onzekerheid m.b.t. hun toekomst (kan ik morgen nog mijn hypotheek aflossen, mijn huur betalen, trekt mijn vrouw of mijn man er niet van onder met een ander, krijg ik nog wel een deftig pensioen, geef ik mijn kinderen en kleinkinderen nog wel een ecvologisch leefbare wereld mee). Hoe groter ook de graad van postmoderniteit hoe groter de uitgaven voor leger, politie en gerecht om crminaliteit, terrorisme, of oorlog te bestrijden). Het wordt in elk geval een verhelderende studie voor al wie geïnteresseerd is in de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen. Lezen dus, zou ik zeggen.

Een reactie posten

0 Reacties