IS LEIDER VAN IS, ABU BAKR AL-BAGHDADI, OMGEKOMEN BIJ BOMBARDEMENT?

Vannacht hebben vliegtuigen van de Internationale Coalitie nabij Mosoel luchtbombardementen uitgevoerd op een kolonne van tien legervoertuigen die op weg was naar een bijeenkomst van de leiders van de Islamitische Staat in Mosoel (Irak). Daarbij is volgens de Arabische tv-zender Al Hadath minstens één van de "ministers" van de terreurgroep IS omgekomen. Ook het huis waarin er werd vergaderd is van uit de lucht aangevallen. In dat huis zou de zelfverklaarde kalief Ibrahim, Abu Bakr al-Baghdadi aanwezig zijn geweest tijdens het bombardement. Het nieuwsagentschap Reuters sluit niet uit dat de leider van de Islamitische Staat daarbij gedood is of toch minstens ernstig gewond is. Over de plaats van de bombardementen heerst onduidelijkheid. Tv-zender Al-Arabiya houdt het op de Iraakse stad al-Qaim terwijl de Amerikaanse Defensie het over de buurt van Mosoel heeft.

Onmiddellijk na het bombardement werd een ziekenhuis in de buurt van de gebombardeerde woning door de terreurgroep IS ingenomen om talrijke gewonden te verzorgen. Van het konvooi van tien legervoertuigen dat onderweg was naar de bijeenkomst is geweten dat alle tien de voertuigen werden vernietigd. De kans dat Abu Bakr al-Baghdadi, die na 2 juli nergens nog in het openbaar werd gezien, zich in één van de tien legervoertuigen van het konvooi bevond lijkt eerder klein. Allicht bevond hij zich in de gebombardeerde woning, en dan is hij daarbij op zijn minst gewond geraakt. De Amerikaanse Defensie heeft hieromtrent geen inlichtingen gegeven. Ook op het internet is voorlopig geen informatie te vinden op de twitter accounts of facebook pagina's van de jihadisten. Leiders van verschillende stammen hebben tegenover het Britse persagentschap Reuters verklaard dat al-Baghdadi ernstig gewond is.

De bombardementen zijn in elk geval een serieuze klap voor IS. Als de informatie klopt dat het om een bijeenkomst ging van de leiders van de terreurgroep dan ging het op zijn minst om volgende personen:

-      Shawkat Hazem al-Farhat met codenaam Abu Abdul Kadr die instaat voor het Algemeen Beheer.

-      Bashet Isma’im al Hamdani met codenaam Abu Muhammad, instaand voor Gevangenen en Gegijzelden.

-      ‘Abd el Wahid Khutmayer Ahmad met codenaam Abu Louay aka Abu ‘Ali, verantwoordelijk voor de Algemene Veiligheid.

-       Muwaffaq Mustafa Mohammad el Kharmoush met codenaam Abu Salah, verantwoordelijk voor de Algemene Financiën.

-      Mohammad Hamid al Duleimi met codenaam Abu Hajar al Assafi, instaand voor de Provinciale Coördinatie.

-       ‘Abdullah Ahmad al Meshedani met codenaam Abu Kassem, instaand voor de Toestroom van Nieuwe Jihadisten (en voor het Vervoer van Zelfmoordcommando’s).       

Mogelijks bevond ook de Tsjetsjeen Tarkan Batirashvili (met codenaam Abu Omar al-Shistani) zich onder de gewonden of gesneuvelden. Batirashwili volgde na 5 juni 2014 inderdaad Adnan Ismael Najm Bilawi (met codenaam Abu Abdul Rahman al-Bilawi) op als hoofd van de Militaire Raad Raad, nadat al-Bilawi werd geliquideerd.  

Zodra er meer details bekend zijn laten wij het weten.     

De Daily Mail houdt het op volgend bericht: 

American war planes have reportedly launched a strike on a gathering of ISIS leaders, critically wounding their leader.

Abu Bakr al-Baghdadi was hurt in the strikes today, according to local witnesses and government sources. 

Two witnesses confirmed that bombs had fallen on the town of al-Qaim, next to the Syrian border.

Local government sources described how an aircraft had swooped over a meeting of senior ISIS figures and dropped its payload, killing more than a dozen people.

Another witness said that eight people had died when a bomb struck a market.

A local hospital was said to be overwhelmed with the volume of patients from the raid – including al-Baghdadi.

Local ISIS officials were reportedly roaming the streets with loudspeakers ordering residents to donate blood to help the wounded.

Striking Baghdadi would be the most significant blow yet in the campaign against ISIS, who have been defiant in the face of sustained air attacks from the U.S. Air Force and allies. 

A provincial leader from Anbar in western Iraq, as well as his deputy, are said to be among those killed instantly by the bombs. 

Al-Qaim and the neighbouring Syrian town of Albukamal are on a strategic supply route linking territory held by Islamic State in Iraq and Syria.  

 

Tal van andere bronnen bevestigen dat al-Baghdadi zwaar gewond is, onder hen ABC News, The Guardian, The Washington Post, USA Today, de New York Times, etc.                   

Een reactie posten

0 Reacties