JEAN PIERRE VAN ROSSEM VERLAAT DE FORMULE 1

Eind jaren 80 belandt Van Rossem bij een van zijn grootste passies, auto’s, en ziet vooral heil in het reclamepotentieel van de Formule 1. Het ambitieuze F3000-team Onyx van Mike Earl en Greg Field wil rond dezelfde periode eveneens een entreeticket voor de grid van de F1 en via een tussenpoortje vinden beide partijen elkaar. Onyx-Moneytron wordt geboren en maakt zich op voor de seizoensdeelname van 1989, in het era waarin Senna en Prost continu over elkaar heen rollen.

Uiteraard ziet Van Rossem het groots. Hij neemt Marlboro mee aan boord, belooft podiumplaatsen en zet Earl aan het werk voor de bouw van niet alleen een fabriek, maar ook een windtunnel en een carbonatelier. Voor de piloten doet het team een beroep op de Zweed Stefan Johansson, de Belg Bertrand Gachot en als reserverijder de Fin J.J. Lehto. De start verloopt moeizaam. Tijdens de eerste grand prix raken de Onyx ORE-1-bolides, aangedreven door V8-motoren van Ford-Cosworth, moeilijk gekwalificeerd en vooral Gachot bakt er eigenlijk niks van en rijdt meer naast dan op de baan.

Met als dieptepunt de GP van Spanje, waar het zelfs in de opwarmingsronde al van dattum is. Van Rossem daarover: "Had ik het geweten, ik had het logo van Moneytron en de slogan "Vive la République" op de bodemplaat van de wagen geplakt. Gachot hing meer met zijn wielen in de lucht dan hij op de baan bleef." Het zou tot een dispuut komen en escaleren waarna Lehto moest invallen voor de laatste koersen van het seizoen.

Aan exuberantie ontbrak het dan weer niet. Steevast troonde Van Rossem acht supermodellen mee naar elke wedstrijd, telkens in bonte outfits paraderend. Het effect bleef zeker niet uit. Snelle wagens, sexy meisjes en een snuif Monaco-glamour, de cocktail lokte veel klanten naar het kantoor van Belgiës bekendste econoom.

En ondanks de slechte beurt van Gachot werden er op de piste toch successen geboekt. Johansson scoorde twee punten in de Grote Prijs van Frankrijk door vijfde te worden en in Portugal haalde hij zelfs brons, met een bolide waarvan de banden tot op de draad versleten waren. De Zweed had immers verzuimd pitstops te maken. Risico’s nemen, de filosofie was ook tot bij de piloten geraakt. Knap was het sowieso, want niet veel teams zijn er al in geslaagd tijdens hun startseizoen een podiumplek te bemachtigen. Uiteindelijk zou het team tiende eindigen. Respectabel.

Onyx-Moneytron zou echter ook de sportieve einde van Van Rossem inluiden. Porsche blies een motorendeal met Van Rossem af. Vervolgens kwam hij in opspraak als zou hij Bernie Ecclestone een maffiabaas en FIA-voorzitter Jean-Marie Balestre een ex-nazi hebben genoemd. Voor dat laatste had hij trouwens bewijzen ontvangen van een nieuwe geïnteresseerde sponsor.

Van Rossem had ermee gedreigd op te stappen als de deal met Porsche knapte en deed dat ook.

Een reactie posten

0 Reacties