OVER DE KWETSBAARHEID VAN HET EUROPESE BANKSYSTEEM EN WAAROM JULLIE MET ZIJN ALLEN ELECTORAAL WERDEN BEDOT

Wat voorspelbaar was is afgelopen weekend gebeurd: de Portugese Bank Espirito Santo is over de kop gegaan. De Portugese regering heeft de bank onmiddellijk gesplitst in de private bank Banco Novo en in een zakenbank – in werkelijkheid eenzelfde soort rest(rot)bank als onze Dexia Bank. Beleggers met tegoeden is de BES holding zijn hun complete inleg kwijt. Om het spaargeld te kunnen redden heeft de Portugese regering 4,9 miljard euro in Banco Novo gepompt, geld dat deels afkomstig is van een Europees bankenfonds waarin Europese banken een verzekeringspremie storten. Dat soort verzekering is inderdaad de ultieme oplossing om een nieuwe bankencrisis te vermijden op voorwaarde dat Europese banken er 0,05 % van hun omzet in storen. Maar hoeveel storten Europese banken in dat fonds? Gierig als ze zijn quasi NIETS. Het Europese Bankenfonds heeft amper 182 miljoen euro in kas wat minstens 771 miljard euro te weinig is.

Als straks weer een bank omvalt is er gewoon niets meer over om die weer bij te springen. Zeer bedenkelijk in het Portugese verhaal is dat de overeengekomen haircutmethode niet eens werd toegepast. Alle tegoeden bij de holding werden doodgewoon onteigend. Dat is een buitengewoon nefast precedent wat nog meer tegoeden bij Europese zakenbanken zal laten wegvloeien richting Azië, waardoor Europese banken het steeds moeilijker zullen krijgen. Finaal bestaat er geen vangnet meer voor de Europese kleine spaarder: wat tot voor kort als ijzeren vangnet werd verkocht blijkt er één uit doorweekt bordpapier te zijn. Dus burger, let op uw spaarcenten en breng ze in veiligheid, bijvoorbeeld door ze om te zetten in Duitse staatsobligaties.

Ondertussen gaat de volslagen ridicule federale regeringsvorming onverstoord verder. Waar de democratie een vier partijenregering voorschreef met N-VA en CD&V aan zet in Vlaanderen, PS en cdH in Wallonië, heeft het patronaat (lees VOKA, de beschermengel van BDW) de kliek rond BDW zo ver gekregen dat ze willen gaan voor een vier partijenregering met aan Vlaamse kant N-VA, CD&V en liberalen en aan Waalse kant enkel de MR. Diezelfde MR heeft wel 13 zetels tekort om in Wallonië de krap mogelijkste meerderheid te krijgen. Maar als die verkrachting van de wil van de kiezer wordt doorgezet krijgt de MR straks in het federaal kabinet evenveel zetels als alle Vlaamse partijen. En nog is dat voor de MR niet genoeg, want ze hebben al laten doorschemeren dat ze ook nog een achtste minister willen: …de premier. Ik zie niet in hoe de Vlaams-Nationalisten nog platter op hun buik kunnen gaan voor – … ach neen, niet voor de Walen maar voor … – de eisen van het patronaat.

Net voor de verkiezingen hadden de mooie jongens en meisjes van N-VA, Open VLD en CD&V het geruststellend over het economisch herstel dat overal al bloesemde. Nu de cijfers van het tweede kwartaal gepubliceerd werden blijkt dat er helemaal geen sprake is van een herstel, dat onze economie verder achteruitboert en dat we minstens al 17 miljard euro (dat is 1.600 euro per hoofd!) nodig hebben om de begroting in evenwicht te houden. Voor de verkiezingen had BDW de mond vol over de socialistische belastingsregering, maar de federale regering is nog niet eens gevormd of er gaan steeds meer stemmen op dat de put van 17 miljard zonder nieuwe belastingsverhoging niet zal kunnen worden gevuld. Als geruststeller van het burgerlijk geweten heeft co-formateur Chris Peeters al bescheiden laten horen dat het wel niet zo'n vaart zal lopen. Welke vaart het dan wel zal lopen kan deze schone jongen wel niet vertellen. Zullen wij het jullie dan maar zeggen? Vermits dit een regering van het patronaat is zal het geld uitsluitend worden gevonden bij de kleine man en zullen ze er in slagen de hoogste inkomens nog een belastingsverlaging cadeau te doen. Of hoe jullie met zijn allen in de zak werden gezet.

Een reactie posten

0 Reacties