OVER DE STRUCTUUR VAN HET BELGISCH TERREURNETWERK

(Ik heb mij behoorlijk geërgerd aan de VTM uitzending van gisterenavond op het programma FAROEK, een overname van het BBC programma dat talrijke kleine foutjes bevat: zo worden er geen 1500 wel 400 jihadi opgeleid om in Europa aanslagen te plegen; en België is zeker niet het Europese land dat per bevolking het hoogste aantal geestesgestoorden naar Irak en Syrië stuurde. Wij stuurden er 589, dat is 52,5 per miljoen inwoners. Daarmee staan we in Europa op de vierde plaats. In Europa tellen Kosovo met 122,1; Bosnië met 81,6 en Macedonië met 69,5 (relatief) meer jihadi. Ook is het onjuist dat Abdelhamid Abaaoud de spilfiguur van het Europees terreurnetwerk is, onjuist dat hij een opleidingsproduct is van Abu Muhammad al-Shimali en zijn EMNI. De opleiding zelf is toevertrouwd aan twee Tunesiërs. En niet Abaaoud maar wel Najim Lachraaoui, die zichzelf op Zaventem opblies, was de sleutelfiguur van het Belgisch netwerk.)

Daarom de volledige versie (allez, toch de inleiding) van de tekst van Denktank Daniel Huet, niet de ingedkorte versie. Hier komt die: Het terreurnetwerk van Lachraaoui en Abaaoud of het brein en de uitvoerder

De Islamitische Staat (IS), is een grensoverschrijdende virtuele staat met een met een (dagelijks kleiner wordende) oppervlakte twee keer zo groot als Nederland. Die virtuele staat wordt door geen enkel land ter wereld erkend, maar heeft wel een minister van … Aanslagen, tevens persverantwoordelijke: sjeik Abu Mohammad al-Adnani al-Shami, de enige Syriër in een voor de rest door Irakese ex-militairen uit de presidentiële garde van wijlen Saddam Hussein geleide horde koele killers. Het bekende nieuwsagentschap Associated Press ontdekte bewijzen dat in Syrië minstens vierhonderd jihadstrijders door al-Adnani en zijn entourage worden opgeleid om in Europa aanslagen met zoveel mogelijk slachtoffers van terreuraanslagen te maken. Volgens een reportage van BBC (waarin menig foutjes zijn geslopen) zou het om 1.500 jihadi gaan. Daarvoor wordt de cel EMNI opgericht onder toezicht van Abu Muhammad al-Shimali (37), de krijgsnaam van Tarad Mohammad Aljarba. Binnen het kalifaat is hij aangesteld om de doorreis van jihadi via Turkije naar Syrië te vergemakkelijken. Julian Borger (2015) van de Britse krant The Guardian omschrijft EMNI als “Isis’s internal security unit, (…), which has the task of sending European jihadis back to their homelands to carry out terrorist attacks. The unit is run by two Tunisians.” De rol van de twee Tunesiërs beperkt zich ertoe dat zij diegenen die naar Europa vertrekken om er terreuraanslagen te plegen grondig moeten checken, incluis diegenen in Europa die bereid zijn aanslagen te plegen, maar nooit in Syrië zijn komen meestrijden. Eens aanvaard als kandidaat-aanslagplegers moeten concrete plannen worden voorgelegd aan al-Adnani die de uiteindelijke opdrachtgever van de aanslagen is. 

Binnen het kalifaat worden de taken verdeeld tussen al-Adnani en al-Shimali. De eerste leidt jihad strijders op om bommengordels en explosieven te vervaardigen; de tweede coördineert de trainingen op van diegenen die de aanslagen zullen plegen. De voorstelling dat Abdelhamid Abaaoud (28) de spilfiguur zou zijn geweest van de geplande aanslagen in België en Frankrijk is op zijn minst onvolledig. Ze gaat enkel op voor aanslagen waarbij uitsluitend kalasjnikovs worden gebruikt, bijvoorbeeld die op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014 door Mehdi Nemmouche (29) uit Tourcoing; de op 15 januari in Verviers verijdelde aanslag op Brusselse politiekantoren door Khalid Ben Lardi (23) en Sofian Amghor (26) die bij een politieraid allebei worden doodgeschoten; de gevonden wapens en plannen van Sid Ahmed Ghlam (24) van Marokkaanse afkomst om in Frankrijk mensen in kerken dood te schieten met als voorproefje het in koelen bloede neerschieten in Parijs van een vrouw op zondag 19 april 2015; of de in extremis verijdelde aanslag op de Thalys trein van 21 augustus 2015 door Ayoub El Khazzani (25). Het is aannemelijk dat al die aanslagen gecoördineerd werden door Abaaoud. Maar dat gaat beslist niet op voor de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 of voor de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 – aanslagen waarbij explosieven werden gebruikt. Abaaoud had er geen flauw benul van hoe explosieven moesten worden gemaakt. Zelf blufte hij ooit 25 kilo explosieven te hebben gevonden maar dat hij niet wist hoe die efficiënt te gebruiken.

Meer dan een gewetenloze uitvoerder, opgeleid binnen EMNI was Abaaoud niet. Om zijn plan te kunnen uitvoeren voor de aanslagen in Parijs had de van uit Sint-Jans-Molenbeek gestuurde terreur cel nood aan een specialist in explosieven, één van de in Syrië door al-Adnani: opgeleide specialisten. En dat was Najim Lachraaoui (25). Van die laatste, afkomstig uit Schaarbeek, is geweten dat hij ooit toegepaste wetenschappen aan de Brusselse ULB universiteit studeerde. Maar na het eerste jaar gaf hij er de brui aan om geneeskunde te gaan studeren. Ook daar kwam weinig van in huis omdat hij begin 2013, kort voor zijn 22ste verjaardag, plots geradicaliseerd, naar Syrië trok waar hij zich aansloot bij ISIS. Studenten die hem aan de ULB hebben gekend beschrijven hem als behoorlijk intelligent. Samen met zijn kompaan Abaaoud was hij allicht de enige van het netwerk wiens IQ meer dan het dubbele van zijn schoenmaat bedroeg. Samen met de Algerijn Mohammed Belkaïd (35) uit Vorst keerde hij in september 2015 uit Syrië terug en strandde in Boedapest waar Salah Abdeslam (27) het tweetal met een huurwagen kwam oppikken. Hij reisde met een vals paspoort op naam van Soufiane Kayal. Ondertussen waren speciale eenheden uit Frankrijk en België er achter gekomen dat Kayal in werkelijkheid Lachraaoui was. Dat konden ze opmaken uit het DNA dat werd teruggevonden op kleding en op de achtergelaten bommengordel van Salah Abdeslam in Parijs. Het was trouwens hetzelfde DNA dat werd teruggevonden in een huis dat de cel van Lachaaroui eerder had gehuurd in Auvelais en in een appartement in de rue Henri Berger in Schaarbeek. Beide locaties werden gehuurd door een ander lid van het terreurnetwerk, door Mohamed Bakkali. Auvelais, waar er vooral naar een droge kelder werd gevraagd, moest dienen als opslagplaats voor de kalasjnikovs (die Bakkali bezorgde) en voor de bommengordels die bij de aanslagen in Parijs werden gebruikt. In de rue Henri Berger maakte Lachraaoui één van de bommengordels voor Parijs. En even raden welke valse naam Bakkali gebruikte om beide panden te huren? Die van … Soufiane Kayal. Op 26 november 2015 wordt Bakkali aangehouden. De verhuurders herkennen hem meteen. Dus is het Lachraaoui die hem met valse papieren op pad heeft gestuurd – Lachraaoui, duidelijk de spilfiguur van de aanslagen in Parijs en niet Abaaoud die veeleer slechts de uitvoerder blijkt te zijn. 

Ook vonden Franse speurders dat de flat in Saint-Denis die de nicht van Abaaoud, Hasna Ait Boulacen, had gehuurd, als schuiloord voor onmiddellijk na de aanslagen in Parijs, betaald was geworden door …, Soufiane Kayal, die geld voor de huur op haar rekening stortte. Op maandag 21 maart 2016, daags voor de aanslagen op Zaventem en in de metro van Maalbeek, wisten de Belgische veiligheidsdiensten verdomd goed dat Lachraaoui in Brussel zou toeslaan. Alleen dachten ze toen nog dat het op Paasmaandag 28 maart zou gebeuren Inderdaad, op 21 maart meldden zowel Le Soir als Het Nieuwsblad op hun blog dat Najim Lachraaoui, alias Soufiane Kayal, dringend gezocht werd. Toen luidde het nog dat dit in opdracht van de Brusselse onderzoeksrechter geschiedde die hem verdacht van medeplichtigheid bij de aanslagen in Parijs. Er werd opeens, in opdracht van het parket, zelfs een foto van hem verspreid. Vreemd, want voorheen was de naam Lachraaoui nergens gevallen. Alles wijst er op dat parket en veiligheidsdiensten verdomd goed wisten dat de man ’s zou toeslaan, niet in Parijs, maar goed en wel in Brussel. Blijkbaar hadden ze in extremis een gouden tip gekregen. En ja hoor, op 22 maart – de dag na het gepubliceerde opsporingsbericht – blies Lachraaoui zichzelf samen met bendelid Ibrahim El Bakraoui (29) op in de ontvangsthal van de luchthaven van Zaventem. Broer Khalid El Bakraoui (26) deed hetzelfde een uur later in een metrostel bij het binnenrijden van de halte Maalbeek. Een derde valies vol explosieven, veel krachtiger dan de andere, werd in Zaventem achtergelaten door de man met het hoedje naar wie nog steeds werd gezocht. 

Het is minstens al sinds 21 maart met zekerheid geweten – nadat Salah Abdeslam gepraat heeft – dat de man met het hoedje Mohammed Abrini (31) is. Toen ik dit per 5 april op mijn drie Facebook pagina’s plaatste kreeg ik bezoek van twee mannen, opvallend in hun onopvallendheid, die weigerden zich kenbaar te maken en die mij sommeerden het onmiddellijk van Facebook te halen omdat dit het onderzoek in het gevaar bracht. Nu Abrini op 8 april in Anderlecht werd aangehouden begrijp ik onmiddellijk waarom dit bericht verwijderd diende te worden. De veilheidsdiensten wilden de hele wereld eerst nog eens tonen tot wat de federale politie in staat was, kwestie van het beschadigd blazoen van België eens mooi op te poetsen. En het mag gezegd de reconstructie van de weg die Abrini volgde van de luchthaven in Zaventem tot voorbij het Meiserplein aan de hand van publieke en private bewakingscamera’s was een staaltje van uitstekend speurwerk. Op 7 april hield het federaal parket dan ook een persconferentie waarbij in detail (aan de hand van verfilmde beelden) wordt gereconstrueerd welke Abrini te voet heeft gevolgd vanaf 7h58 ’s morgens op de luchthaven, dwars door het centrum van Zaventem, over het Meiserplein in Schaarbeek en de Leuvensesteenweg tot 9h50, toen is hij het laatst op beelden van bewakingscamera’s was te zien op het kruispunt van de Brabançonnelaan en de Notelaarstraat. Onderweg heeft hij zijn witte regenjas ergens weggegooid om zijn weg te vervolgen in een lichtblauw hemd met ellenbooglappen waarvan hij de mouwen had opgestroopt. Ook wistt men dat hij bruine schoenen droeg met witte zolen. Maar zou iets meer transparantie niet veel nuttiger zijn geweest dan het opvoeren van een grootse show? 

Abrini is dezelfde man die dagen voor de aanslagen in Parijs de later teruggevonden en bij de aanslagen gebruikte zwarte Renault Clio ter plaatse voerde. De bompaketten die in Brussel werden gebruikt – vijf in totaal, waarvan slechts drie pasten in de taxi die het drietal naar Zaventem voerde – werden door de expert in explosieven, die Lachraaoui was, vervaardigd op het vijfde verdiep van een flatgebouw aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. Dat dit alles aan het licht kwam drie dagen nà de arrestatie op 18 maart 2016 van Salah Abdeslam (27) – niet meer dan een onbenullige meeloper in het terreurnetwerk van Abaaoud en Lachaaroui – is inderdaad geen toeval.

Abrini is dezelfde man die dagen voor de aanslagen in Parijs de later teruggevonden en bij de aanslagen gebruikte zwarte Renault Clio ter plaatse voerde. . De bompaketten die in Brussel werden gebruikt – vijf in totaal, waarvan slechts drie pasten in de taxi die het drietal Lachraaoui-Ibrahim El Bakraoui-Abrini naar Zaventem voerde – werden door de expert in explosieven, die Lachraaoui was, vervaardigd op het vijfde verdiep van een flatgebouw aan de Max Rooslaan in Schaarbeek. Dat dit alles aan het licht kwam nà de arrestatie op 18 maart 2016 van Salah Abdeslam – niet meer dan een onbenullige meeloper in het terreurnetwerk van Abaaoud en Lachaaroui – is wellicht geen toeval.

Het Belgisch terreurnetwerk bestaat dus uit twee cellen: (i) de Molenbeekse cel die haatprediker Khalid Zerkani (41) rekruteerde bij wat men onverschrokken het grootste krapuul van Molenbeek kan noemen, het uitschot waarover de rest van Molenbeek zich terecht schaamt,: daarbij gaat het om zware criminelen die alles behalve een godsvruchtig leven leidden, die hoerenlopers, drugsverslaafden, en alcoholiekers waren, die leefden van overvallen, diefstallen en het dealen van drugs, die vaak niet meer wisten waarin of waaruit en die als wanhopige légionaires naar Syrië vertrokken om er een nieuw leven te beginnen; en (ii) de Schaarbeekse cel rond de onbesproken Lachraaoui die zich na zijn terugkeer uit Syrie vanaf september 2015 omringde met nog zwaardere criminelen dan die welke Zerkani rondom zich had verzameld. Tussen beide cellen ontstond snel een soort symbiose omdat ze elkaar nodig hadden voor het grotere werk dat al-Shistani hen voor hun terugkeer naar Europa had opgedragen. Opdracht was zoveel mogelijk slachtoffers te maken onder de ongelovigen die volgens een bepaalde lectuur van de Koran moesten worden afgemaakt. Het is goed zich te realiseren dat Lachraaoui met zijn kompanen in de ontvangsthal van de luchthaven van Zaventem veel meer slachtoffers had kunnen maken dan er in Parijs vielen indien (i) de koffer met de zwaarste lading springstoffen was ontploft voor de specialisten van de ontmijningsdienst – de grootste helden op Zaventem – die onschadelijk konden maken, en (ii) indien de koffer van de taxi die de drie terroristen naar Zaventem bracht groot genoeg was geweest om vijf koffers met springladingen te vervoeren in plaats van drie.

Een reactie posten

0 Reacties