WAT ERDO(LF)GAN MET DE FAKE-STAATSGREEP BEREIKT HEEFT

Naarmate er meer informatie binnensijpelt over de mislukte staatsgreep in Turkije wordt duidelijk dat ze niet de geringste kans maakte. De coup was het werk van amper 3.000 (jonge) militairen (uit een leger dat 550.000 eenheden bevat) van wie de meerderheid niet eens wist waarover het ging. Ze werd zeer onprofessioneel aangepakt omdat iedere serieuze coup begint met de aanhouding van het staatshoofd. Voor Erdogan was de mislukte coup koren op zijn molen.

(1) Het liet hem toe de islamidsering van de Turkse staat verder op te drijven en Turkije steeds verder te verwijderen van de secularisering die Kemal Ataturk z gronddig bepleitte bij de stichting van het moderne Turkije.
(2) Het liet hem toe 2750 rechters zonder AKP partijkaart op te pakken door hen – zonder enig gerechtelije onderzoek – te ontslaan.
(3) Het stelde hem in staat chantage te plegen tegenover de Verenigde Staten. De militaire luchthaven van Incirlik zonder elektriciteit te zetten en een deel van het luchtruim boven Turkije voor alle luchtverkeer te sluiten. Maar Incirlik is wel de luchthaven van waaruit de Amerikanen vluchten tegen IS laten vertrekken. Door zomaar uit zijn duim te zuigen dat Fethullah Gülen de man achter de coup is kan hij nu Amerika voor een deal stellen, namelijk dat Incirlik onbruikbaar blijft tot de Amerikanen Fethullah Gülen aan hem uitleveren.
(4) De coup wordt door Erdogan misbruikt om (a) herinvoering van de doodstraf te eisen, (b) grote kuis te houden binnen het leger waar nogal wat militairen alles behalve AKP gezind zijn en (c) de scheiding der machten geweld aan te doen door grote kuis te houden in de rechtspraak (steeds meer AKP-gezinde rechters die naar zijn pijpen dansen).

De manier waarop Erdogan tewerk gaat doet steeds meer denken aan de manier waaop Hitler te werk ging door in naam van de democratie steeds meer tengestanders uit te schakelen. En met zo'n gevaarlijk heerschap sluit het Europa-op-flanellen-benen akkoorden om zijn vluchtelingenprobleem op te lossen. Wordt het niet hoog tijd Turkije uit de NAVO te zetten voor hij de hele wereld meesleurt in zijn oorlogsplannen? Het wordt!

Een reactie posten

0 Reacties