MAN MET HET HOEDJE OPGEPAKT EN NATUURLIJK IS HET ABRINI ZOALS IK 3 DAGEN AL PUBLICEERDE – IETS WAT IK VAN FB MOEST VERWIJDEREN IN BELANG VAN HET ONDERZOEK

Het is minstens al sinds 21 maart met zekerheid geweten – nadat Salah Abdeslam gepraat heeft – dat de man met het hoedje Mohammed Abrini (31) is. Toen ik dit per 5 april op mijn drie Facebook pagina’s plaatste kreeg ik bezoek van twee mannen, opvallend in hun onopvallendheid, die weigerden zich kenbaar te maken en die mij sommeerden het onmiddellijk van Facebook te halen omdat dit het onderzoek in het gevaar bracht. Nu Abrini op 8 april in Anderlecht werd aangehouden begrijp ik onmiddellijk waarom dit bericht verwijderd diende te worden. De veilheidsdiensten wilden de hele wereld eerst nog eens tonen tot wat de federale politie in staat was, kwestie van het beschadigd blazoen van België eens mooi op te poetsen. En het mag gezegd de reconstructie van de weg die Abrini volgde van de luchthaven in Zaventem tot voorbij het Meiserplein aan de hand van publieke en private bewakingscamera’s was een staaltje van uitstekend speurwerk. Op 7 april hield het federaal parket dan ook een persconferentie waarbij in detail (aan de hand van verfilmde beelden) wordt gereconstrueerd welke Abrini te voet heeft gevolgd vanaf 7h58 ’s morgens op de luchthaven, dwars door het centrum van Zaventem, over het Meiserplein in Schaarbeek en de Leuvensesteenweg tot 9h50, toen is hij het laatst op beelden van bewakingscamera’s was te zien op het kruispunt van de Brabançonnelaan en de Notelaarstraat. Onderweg heeft hij zijn witte regenjas ergens weggegooid om zijn weg te vervolgen in een lichtblauw hemd met ellenbooglappen waarvan hij de mouwen had opgestroopt. Ook wistt men dat hij bruine schoenen droeg met witte zolen. Maar zou iets meer transparantie niet veel nuttiger zijn geweest dan het opvoeren van een grootse show? 


Abrini is dezelfde man die dagen voor de aanslagen in Parijs de later teruggevonden en bij de aanslagen gebruikte zwarte Renault Clio ter plaatse voerde. De bompaketten die in Brussel werden gebruikt – vijf in totaal, waarvan slechts drie pasten in de taxi die het drietal naar Zaventem voerde – werden door de expert in explosieven, die Lachraaoui was, vervaardigd op het vijfde verdiep van een flatgebouw aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. Dat dit alles aan het licht kwam drie dagen nà de arrestatie op 18 maart 2016 van Salah Abdeslam (27) – niet meer dan een onbenullige meeloper in het terreurnetwerk van Abaaoud en Lachaaroui – is inderdaad geen toeval.

Een reactie posten

0 Reacties