ONTDEKKING ZWAARTEKRACHTGOLVEN BEVESTIGD. MAAR WANNEER LEREN IDIOTEN EENS VERSTANDIG TE ZWIJGEN

Ik heb nog een korte aanvulling geschreven bij het eerste hoofdstuk van mijn nieuw boek over Postmoderniteit:

Sinds 14 september 2015 gonsde het in wetenschapskringen van de geruchten dat er effectief zwaartekrachtsgolven, als honderd jaar eerder voorspeld door Albert Einstein in het kader van zijn algemene relativiteitstheorie, zouden zijn waargenomen. Zo wist men dat 1,3 miljardjaar geleden, in het zuidelijk deel van het universum, twee zwarte gaten ongeveer 75 keer per seconde om elkaar heen tolden, alvorens met elkaar te fuseren. De fusie staat in de sterrenkunde bekend onder de naam GW150914. Die twee zwarte gaten hadden een massa van respectievelijk 35 en 30 maal de massa van de zon. Bij de botsing ontstond een nieuw zwart gat met niet 65 keer, maar 62 keer de zonmassa. Volgens de theorie van Einstein – en dus ook van Erik Verlinde & Cie – was er bij die botsing de massa van drie zonnen omgezet in pure trillingen in de ruimtetijd. Een hardnekkig gerucht wilde dat wetenschappers verbonden aan LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) in Livingstone, LA en Hanford, WA vrijwel gelijktijdig radiogolven hadden opgevangen van die botsing – golven die de aarde pas nu bereikten omdat de botsing op 1,3 miljard lichtjaar geleden gebeurde en de golven zoveel tijd nodig hadden om de aarde te bereiken. Hoewel ongeveer 1.400 medewerkers en 40 instanties betrokken zijn bij het in 1992 opgestarte LIGO experiment konden de resultaten van de waarnemingen tot 11 februari 2016 geheim worden gehouden, tot het met 99,99994 procent betrouwbaarheid vaststond dat de waargenomen trillingen enkel afkomstig konden zijn van zwaartekrachtgolven. Pas na de aankondiging verscheen het eerste van een reeks verduidelijkende wetenschappelijke artikels – GW150914: First results from the search for binary black hole merger (B.P. Abott, 2016). Dezelfde dag verschenen nog twaalf andere wetenschappelijke bijdragen over GW 150914

(cf. https://www.ligo.caltech.edu/page/detection-companion-papers).

De ontdekking betekent een grote doorbraak in de astrofysica die onderzoekers in staat moet stellen om door het beluisteren van radiogolven meer informatie in te winnen over wat er met het heelal gebeurde tijdens de eerste 300.000 jaar na de oerknal.

Als ik in de vakkrant voor idioten, HLN, dan de commentaren lees van al die superidioten die zich toch zo graag interresant maken, die lullen over iets waar ze geen benul van hebben, dan keert mijn maag. Als jev er echt geen jota van weet, hou dan toch jullie klep, zootje HLN pummels.

Een reactie posten

0 Reacties